Thursday, December 1, 2011

Keselamatan Diri



Gambar-gambar untuk diwarnakan oleh murid dan info berkaitan keselamatan diri murid-murid semasa menaiki bas boleh didapati disini

Lagu yang berkaitan untuk tema ini saya pilih "The Wheel on the bus"



The Wheels on the Bus Lyrics

The wheels on the bus go round and round.
round and round.
round and round.
The wheels on the bus go round and round,
all day long/all through the town

The people on the bus go up and down,
up and down,
up and down,
The people on the bus go up and down,
all day long/all through the town

The horn on the bus goes beep, beep, beep,
beep, beep beep,
beep, beep, beep,
The horn on the bus goes beep, beep, beep,
all day long/all through the town

The wipers on the bus go swish, swish, swish,
swish, swish, swish,
swish, swish, swish,
The wipers on the bus go swish, swish, swish,
all day long/all through the town

The signals on the bus go blink, blink, blink,
blink, blink, blink,
blink, blink, blink,
The signals on the bus go blink, blink, blink,
all day long

The babies on the bus go waa, waa, waa,
waa, waa, waa,
waa, waa, waa,
The babies on the bus go waa, waa, waa,
all day long/all through the town

The mommy on the bus go shh, shh, shh,
shh, shh, shh,
shh, shh, shh,
The parents on the bus go shh, shh, shh,
all day long/all through the town

Lagu yang ini pun seronok jugak..

Twinkle, Twinkle Traffic Light
Twinkle, twinkle traffic light
Standing on the corner bright
When it's green it's time to go
When it's red, it's stop you know
Twinkle, twinkle traffic light

This Is The Way We Cross The Road
This is the way we cross the road,
We cross the road, we cross the road.
This is the way we cross the road,
We stop ,we look we listen.

Kita juga boleh ajar murid untuk mengingati nombor telefon ibu bapa dengan menggunakan lembaran kerja gambar telefon. Tapi sebelum itu guru perlu tuliskan nombor telefon penjaga supaya murid boleh menyalin semula nombor tersebut ye..



Adik-adik,jangan bercakap dengan orang yang kita tak kenal macam cerita Si Comel Bertudung Merah @ Little Red Riding Hood tu tau..





ha..apa yang adik-adik kena buat bila ada orang yang tak dikenali cuba dekati adik-adik? Jadi macam budak ni..

No comments:

Post a Comment